6 Kasım 2016 Pazar

İspanyol Şarapları - Yıllandırma Süresine Göre Sınıflandırma - Crianza, Reserva, Gran Reserva


İspanya Fransa, İtalya ve ABD'den sonra dünyanın en büyük dördüncü şarap üreticisi (Kaynak Wikipedia). Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Jerez, Rías Baixas, Penedès... İspanya'nın şarap üretiminde önde gelen bölgeleri. Toplamda 400'ün üzerinde üzüm çeşidinden şarap yapılsa da şarapların büyük çoğunluğu 20 çeşit üzümden yapılıyor. Bunların en ünlüsü Tempranillo üzümü. Şarapları üzüm türüne, bölgesine, yıllandırma süresine, içine koyulduğu varil türüne vs. sınıflandırmak mümkün. Ben bu yazıda yıllandırma sürelerine göre İspanyol şaraplarının sınıflandırması hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

İspanya'da bir süper marketin şarap reyonuna giderseniz, şarap şişelerinin üzerindeki şu sözlükler dikkatinizi çekecektir: Crianza, Reserva, Gran Reserva. Bu sözcükler şarap ile ilgi standartları belirleyen 2003 tarihli kanunda tanımlanmış olup şarabın şişelenmeden önceki yıllanma süresi hakkında bilgi verir. Şimdi sırasıyla bu sözcüklere bakalım:

1. Crianza


Kırmızı şarap (vino tinto) için:

En az 24 aylık yıllandırma süresi. Şarap, bu 24 ayın en az 6 ayında en fazla 330 litrelik meşe varillerde, kalan sürede ise şişede bekletilmiştir. Yani üzerinde Crianza yazan bir kırmızı şarabı elinize aldığınızda en az 2 yaşında bir şarabı elinize almış olursunuz.

Beyaz (vino blanco) ve roze şarap (vino rosado) için:


En az 18 aylık yıllandırma süresi. Şarap, bu 18 ayın en az 6 ayında, en fazla 330 litrelik meşe varillerde, kalan sürede ise şişede bekletilmiştir.
Crianza Şarap Örneği


2. Reserva


Kırmızı şarap (vino tinto) için:

En az 36 aylık yıllandırma süresi. Şarap, bu 36 ayın en az 12 ayında, en fazla 330 litrelik meşe varillerde, kalan sürede ise şişede bekletilmiştir.

Beyaz (vino blanco) ve roze şarap (vino rosado) için:


En az 24 aylık yıllandırma süresi. Şarap, bu 24 ayın en az 6 ayında, en fazla 330 litrelik meşe varillerde, kalan sürede ise şişede bekletilmiştir.
Reserva Şarap Örneği



3. Gran Reserva



Kırmızı şarap (vino tinto) için:

En az 60 aylık yıllandırma süresi. Şarap, bu 60 ayın en az 18 ayında, en fazla 330 litrelik meşe varillerde, kalan sürede ise şişede bekletilmiştir.

Beyaz (vino blanco) ve roze şarap (vino rosado) için:


En az 48 aylık yıllandırma süresi. Şarap, bu 48 ayın en az 6 ayında, en fazla 330 litrelik meşe varillerde, kalan sürede ise şişede bekletilmiştir.


Gran Reserva şarap örneği


Crianza'dan Gran Reserva'ya gidildikçe kalitenin ve fiyatın artacağını varsayabiliriz. Ancak, bazı durumlarda (üzüm, bölge, üretim yöntemi vs.) bu ölçekte farklılıklar olabilir. Şarap alırken dikkat edilecek hususlar elbette saymakla bitmez. Bu yazıda satın alma sürecini etkileyen en azından bir parametre hakkında bilgi vermeye çalıştım :) Başka bir fırsatta vermut, cava gibi şarap türevi içkilerden de bahsetmeye çalışacağım.
Keyifli tadımlar!

İspanya hakkındaki diğer yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

1 yorum: